Міжнародний день глухих

2013-09-29

/Files/images/язык-жестов-600x314.jpg

Автор : ЛІДІЯ Тихонович.

Міжнародний день глухих ( International Deaf Day ) відзначається в останню неділю вересня (цього року він припадає на 29 вересня). Він був заснований в 1951 році на честь створення Всесвітньої федерації глухих ( World Federation of the Deaf , WFD ) . Мета проведення такого дня - нагадувати міжнародному співтовариству про проблеми, з якими щодня стикаються глухі люди.

За статистикою WFD порушеннями слуху страждає кожна дев'ята людина : у когось вроджені вади слуху , а у когось - придбана глухота . Головні причини втрати слуху на сьогоднішній день - хвороби і травми. Всі ці люди змушені постійно боротися за свої громадянські права. Всесвітня федерація глухих - одна з провідних організацій світу, що займається вирішенням проблеми зрівнювання в правах глухих і чуючих людей .

Люди з проблемами слуху спілкуються на своєму особливому мовою - мовою жестів. Основоположником цієї мови вважається французький абат Шарль- Мішель де л'Епе . У 1760 році він заснував у Франції перший інститут глухих ( Institut National de Jeunes Sourds de Paris ) . Тому в Міжнародний день глухих прийнято згадувати цю людину , який подарував глухонімим людям можливість активного спілкування .

Читати статтю повністю

Відео на жестовій мові

Кiлькiсть переглядiв: 239

Коментарi