Всесвітній день дитини

2013-11-20

/Files/images/дитина.jpg


У 1954 році Генеральна Асамблея ООН рекомендувала всім країнам ввести в практику святкування Всесвітнього дня дитини як дня світового братерства і взаєморозуміння дітей, присвяченого діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі. ООН запропонувала урядам святкувати цей День в будь-який з днів, який кожен з них визнає доцільним.

20 листопада знаменує день, в який Асамблея прийняла в 1959 році Декларацію прав дитини, а в 1989 році - Конвенцію про права дитини.

Діти як найбільш вразлива частина суспільства гостро переживають наслідки самих серйозних суспільних проблем: криза сім'ї, бідність, недосконалість механізмів захисту прав і т.д.

Абсолютно здоровими народжуються менше третини дітей. Кожна сьома дитина виховується в неповній сім'ї. У соціально несприятливих умовах, не отримуючи необхідного виховання і освіти, проживають 6 млн підлітків. Майже 40% школярів регулярно вживають спиртні напої, 70% з наркоманів - підлітки і молодь. При колосальних масштабах сирітства (у тому числі соціального) характер системної кризи набувають проблеми установ сирітського типу.

Фахівці підкреслюють, що соціальна ізоляція, у якій ростуть вихованці дитячих будинків та інтернатів, призводить до того, що у доросле життя вони входять зовсім непідготовленими. Благополучно адаптуватися до життя в суспільстві вдається лише кожному десятому вихідцю з дитячого будинку або інтернату. 40% випускників здійснюють правопорушення і потрапляють у місця позбавлення волі, 10% закінчують життя самогубством.

У Всесвітній день дитини проходять численні благодійні акції на користь дітей - їх проводять некомерційні організації, що займаються проблемами дитинства, бізнес-структури: ресторани швидкого обслуговування, агентства нерухомості і т.д., театри, музеї та інші організації та установи. Заклики жертвувати на підтримку дітей знаходять відгук у населення.


Кiлькiсть переглядiв: 221

Коментарi