• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Центр «Насіння надії» готується відсвяткувати свою четверту річницю

Центр «Насіння надії» готується відсвяткувати свою четверту річницю

2014-01-22

/Files/images/1365770841_dscn1829.jpg

Надія – це те що змушує нас жити і йти вперед. Її паростки пробиваючись в серцях вже не дають опустити руки і зламавшись, покірно пливти за течією. Надія спонукає шукати однодумців і разом прагнути змін на краще і власне, змінювати життя багатьох людей сіючи в їхніх душах насіння надії.


Мабуть саме тому навчально-реабілітаційний центр для неповносправних дітей «Насіння надії», що працює в Бердичеві чотири роки, має таку назву. Адже протягом свого існування цей центр подарував багатьом батькам діток з особливими потребами віру і надію на краще.


А почалося все з рішення об’єднатись у вихованні та навчанні кількох родин, які виховують дітей з особливими потребами, у громадську організацію, яка поставила собі за мету розвиток здібностей, соціальних навичок дітей для їхньої найбільш повної інтеграції в життя суспільства за допомогою навчання, фізичної, психолого-соціальної реабілітації. Цими чотирнадцятьма родинами керувало бажання допомогти своїм дітям і на сьогодні, у центрі займаються понад 80 родин.


«Щороку ми задаємо собі питання, чи потрібні ми і наша діяльність людям?»


За словами заступника директора з навчально-реабілітаційної роботи Ангеліни Лукіянчук, саме питання чи потрібні такі центри, яке чотири роки тому, коли ГО «Насіння надії» лише розпочинало свою діяльність, прозвучало в одній з публікацій нашого видання, стимулює їх і щороку підводячи певні підсумки вони самі відповідають на це питання.


А зроблено було за чотири роки чимало. Завдяки міській владі тепер центр має приміщення, за адресою К. Лібкнехта 106, де завершується ремонт. З малюками, які мають проблеми опорно-рухового апарату, розумовою відсталістю, аутизмом та генетичними захворюваннями займаються самі батьки або волонтери, які проходять спеціальне навчання. Заняття в центрі проходять за найсучаснішими методиками, що включають арт-терапію, хореографію, фізичну реабілітацію, ерготерапію, масажі, туристичні походи та багато чого іншого.


Крім того в центрі зібрана чи не єдина в місті бібліотека сучасної спеціалізованої методичної літератури та розробок для роботи з особливими дітками. Успішно працює в ньому і «Бібліотека іграшок», де дітки можуть гратись, обмінюватись, або просто подарувати іграшку. Вона заснована на зразок громадської бібліотеки іграшок в одному з англійських міст і дуже подобається малечі.


В минулому році у центрі відкрилась інтегрована група денного перебування, де на заняття приходять по 8 діток з батьками. Особливої уваги заслуговує творча майстерня «Веселка», де дітки під керівництвом Катерини Вандиш та інших педагогів малюють, шиють, словом, роблять свої перші кроки у творчості, розвиваючи відчуття прекрасного у себе та інших. Адже роботи вихованців неодноразово посідали призові місця на всеукраїнських конкурсах.


Також громадська організація «Насіння надії» спільно з спілкою інвалідів-візочників «Стимул» та іншими організаціями, що представляють інтереси людей з особливими потребами бере участь в проекті «Independent life – зусилля обмежених в русі за змістовне і повноцінне життя». Він має на меті створення в Бердичеві центру соціокультурної та фізичної реабілітації і підвищення рівня доступності громадського транспорту, освіти. Участь в даному проекті розпочалась за підтримки міжнародного благодійного фонду «Планета взаємодопомоги».


«Батьки ставляться до своїх дітей по-різному»


У частини батьків, діткам яких поставлено діагноз ДЦП, генетичні захворювання, розумова відсталість, доволі часто опускаються руки, вони ховають їх від загалу, боячись косих поглядів та насмішок – констатує Ангеліна Лукіянчук, заступник директора центру «Насіння надії» з навчально-реабілітаційної роботи.


В Бердичеві є родини, де є дітки з особливими потребами, до яких центр «Насіння надії» намагається достукатись, показати, що не варто ховатись від людей, закриватись в чотирьох стінах і в собі не зважаючи на діагноз дитини. Вони запрошують такі родини на свої заходи, всіляко підтримують.


«Робота з особливими дітьми - це величезна щоденна праця, в першу чергу батьків, і в багатьох просто не вистачає внутрішніх сил щось робити, йти вперед, тож наші батьки завжди підтримують один одного. Хотілось би, щоб кожна мама вірила, що її дитинка Боже дитя, всі мами центру – неймовірно сильні особистості і завдяки їм ми рухаємось вперед. Хотілося б їх відзначити це: Світлана Мазурець, Юзефа Лонська, Тетяна Макарова, Алла Сироїд, Людмила Перегуду, Людмила Папірник, Наталя Шимрук, Олена Черній, Наталя Войтенко, Світлана Лисак », - зазначила пані Ангеліна.


В подальших планах центру для неповносправних дітей ще багато хороших справ, які вони звикли втілювати гуртом.

DSCN9666

DSCN9667

DSCN9670

DSCN9671

DSCN9673

DSCN9674

DSCN9675

DSCN9676

DSCN9677

DSCN9680

Аатор Анна Павловська

Источник РИО Бердичев

Кiлькiсть переглядiв: 243

Коментарi