Що таке каністерапія?

2014-03-24

/Files/photogallery/843/DSCN2622.jpg

У Навчально-реабілітаційному центрі для неповносправних дітей «Насіння Надії» відбувся тренінг для малят та їх батьків, що мав назву «Каністерапія, що воно таке?». Гостями Центру цього дня був кінолог Юзеф Феліксович Конинский та його вихованець пес Бернский Зенненхунд Джоні.

Теоретичну частину тренінгу підготувала та провела заступник директора Центру по навчально-реабілітаційній роботі Ангеліна Лукіянчук. Саме вона детально розповіла присутнім, що ж означає цей дивний для нашого слуху термін «Каністерапія». Всім відомо, що слово терапія має грецьке походження і означає лікування, а от слово каніс уродженець латинської мови і означає собака, так поєднання двох іноземних мов дало назву цікавому, хоч і не дуже новому виду лікування «Каністерапія».

Напевно, кожному, хто має домашніх тварин, зокрема і собак, добре відомий їх позитивний вплив на настрій та самопочуття людини, а от лікарі підтвердили лікувальні властивості собак своїми багаторічними спостереженнями. Так, під час другої світової війни, було помічено, що якщо при госпіталі дозволяли мешкати собакам, то хворі і поранені люди прагнули їхньої компанії, спілкування з тваринами, в свою чергу приносило позитивні емоції, котрі сприяли швидшому одужанню та відновленню сил.

Нині метод каністерапії активно використовують у багатьох клініках та центрах реабілітації по всьому світу, існують навіть спеціальні ферми, де вирощують та виховують справжніх чотириногих помічників та лікарів людини.

Діткам таке лікування особливо до душі, лікарі без білих халатів сприймаються ними дуже радісно та дарують масу позитиву. Спеціально навчених собак використовують для лікування, реабілітації та соціальної адаптації дітей хворих на ДЦП, аутизм, синдром Дауна та інших психологічних і фізичних відхиленнях.

Після цікавої розлогої інформації від пані Ангеліни, настав час познайомитись із самим кудлатим лікарем та його господарем. Юзеф Феліксович представив свого вихованця, котрого звуть Джонні та розповів трохи про його породу, звички та особисті вподобання. Цей красень велетень віком всього два роки, проте вже знає та виконує безліч команд та завдань господаря, має міжнародний ветеринарний паспорт і походить від породи Бернских Зенненхундів. Його породу також інколи називають Бернскою вівчаркою, що виведена спеціально для допомоги пастухам, адже вона чудовий дбайливий охоронець стада, проте характеру цієї собаки зовсім непритаманна агресія. За словами кінолога потрібно докласти чималих зусиль, щоб вивести пса із рівноваги, це майже неможливо. Тай правду сказати, мало знайдеться таких відчайдухів, що захотіли б випробувати долю і подразнити вівчарку, тим паче, що сама вона не піддається на провокації.

Однак цікава та корисна теоретична інформація може зацікавити дорослих, а от малятам більш до вподоби наочний приклад в образі песика Джоні. До того ж сам кудлатий красень був не проти поспілкуватись з дітками, спочатку він продемонстрував усім свою слухняність і вихованість, виконуючи команди господаря. Далі почав знайомитись із хлопчиками та дівчатками зблизька підходячи до кожного, дозволяв себе гладити та з радістю приймав усі знаки уваги. Іноді від надлишку емоцій та великої кількості своїх прихильників, пес почувався трохи розгубленим, але тримався на висоті.

Вихованці центру «Насіння Надії» були просто у захваті від незвичайного гостя із цілительською здатністю. Тож проводжаючи його, з нетерпіння чекали на нову зустріч, що неодмінно відбудеться іще не раз, бо сеанси каністерапії заплановано проводити регулярно щовівторка. Отже до нових зустрічей, Доктор Джоні.

/Files/photogallery/843/DSCN2603.jpg

Фотоальбом події

Додаткова інформація про метод терапії

Додаткова інформація про породу собаки

/Files/photogallery/843/DSCN2595.jpg

/Files/photogallery/843/DSCN2620.jpg

/Files/photogallery/843/DSCN2626.jpg/Files/photogallery/843/DSCN2614.jpg/Files/photogallery/843/DSCN2615.jpg/Files/photogallery/843/DSCN2616.jpg/Files/photogallery/843/DSCN2633.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 259

Коментарi