Тренінг-підсумок

2014-08-09

/Files/photogallery/919/f.jpg

Як уже повідомлялось на нашому сайті, у місті Вінниця відбувся спеціалізований Форум для батьків, що виховують дітей з інвалідністю. Ініціаторами та організаторами такого заходу стали: Всеукраїнське громадське об'єднання «Національна Асамблея інвалідів України», Міжнародна організація SOFT Tulip та Вінницька обласна громадська організація Асоціація захисту та допомоги інвалідам «Відкриті серця».

На даний захід прибули 150 учасників з усієї України, це були батьки що виховують дітей з особливими потребами, та представники батьківських громадських організацій. Були тут і маленькі учасники, адже дітки з важкими формами інвалідності не можуть на довго залишатися без опіки своїх найрідніших людей.

На цьому Форумі місто Бердичів і центр соціокультурної та активної фізичної реабілітації «На рівних» представляли члени ГО «Навчально-реабілітаційний центр для неповносправних дітей «Насіння Надії» родина Назарових: мама Наталя і донька Ліза. Їх метою було поділитися досвідом у вихованні особливих дітей, знайти спільне рішення проблем по інтеграції сімей, що мають подібні проблеми, у життя громади, ознайомитись з роботою різних громадських організацій людей з інвалідністю. А найголовнішим завданням цієї поїздки було привнесення корисного досвіду різних громадських об’єднань у роботу центру реабілітації «На рівних».

Тож по закінченню чотириденної «Міжнародної конференції щодо підвищення спроможності батьківських об'єднань у представленні інтересів дітей та молоді з інвалідністю» вже у Бердичеві відбувся невеличкий тренінг-підсумок, такої цікавої і корисної поїздки. Наталя Назарова, зустрілася з батьками, вихованців нашого Центру, поділилася враженнями про відвідини міста Вінниці та розповіла про багато корисних речей, про котрі вона довідалась на форумі, адже саме ця важлива інформація здатна поліпшити життя дітей та людей з інвалідністю загалом.

Нажаль так склалося в нашій державі, що навіть прийняті хороші законодавчі акти не працюють, оскільки державні службовці не поспішають їх виконувати, а ті категорії населення, котрих вони стосуються, за часту навіть і не здогадуються про свої права. Подібні конференції, з’їзди й інші заходи дуже корисні, саме в питанні інформативності, бо поінформованість спонукає до подальших активних дій. Також в колі однодумців народжується багато корисних ідей для подолання спільних проблем, а ще люди дізнаються, як про позитивний, так і негативний досвід інших, тож вже на власному прикладі не набивають таких болючих гуль. Отже всі ці потрібні й корисні речі в дружньому по-родинному теплому колі і обговорили наші бердичівські матусі, беручи до уваги ті знання, котрі привезла із Міжнародного форуму, для батьків, що виховують дітей з інвалідністю, представниця центру реабілітації «На рівних» Наталя Назарова.

Та головним висновком конференції могли б стати слова відомого твору Івана Франка: «Лупайте сю скалу! Нехай ні жар, ні холод Не спинить вас! Зносіть і труд, і спрагу, й голод, Бо вам призначено скалу сесю розбить».

Звичайно, класик нашої літератури не мав на увазі саме людей з особливими потребами, проте був правий в усьому, бо лише від нас залежить, чи зможемо ми створити своє суспільство таким, щоб у ньому було добре усім, не залежно від стану здоров’я та життєвих обставин. Саме від активності громадських об’єднань і кожної родини, що має особливу дитину, залежить, яким буде майбутнє цих малят. І тільки системними, цілеспрямованими, активними діями можна змінити цей світ на краще. Усім і кожному слід пам’ятати, що майбутнє починається просто у цю мить, що ми проживаємо зараз.

/Files/photogallery/919/f1.jpgПоки матусі обговорюють важливі речі, малята теж не сумують

Кiлькiсть переглядiв: 339

Коментарi